Frågor och svar

Produktfrågor

Decopotterycolour

1. Vad är decopotterycolour och vad används den till?
Svar. Decopotterycolour är flytande målningsfärdiga färgkroppar för stengods och porslin.

2. I vilka temperaturer kan jag bränna decopotterycolour ?
Svar. Decopotterycolour bränns från 1200° C till 1280° C, färgerna blir något nedtonade i lergodstemperaturer och djupnar på höga temperaturer. Färgcirkeln i färgbladet och proverna i butiken är brända på 1200° C.

3. Vad är skillnaden på decopotterycolour och engobe?
Engobe är en silad lerslamma gjord av verkstaden egna lera med 8-10% oxid eller färgkropp i. Denna blandning är rätt tjock och ägnar sig bäst till läderhård gods.
Decopotterycolour kan mera betraktas som en flytande underglasyrfärg som betyder att den skall ligga under glasyren.
Den har en krämig konsistens och är lätt att pensla och kan användas på de flesta underlag, nydrejat, läderhård, torrt och skröjad gods.
Decobasic nr 25 och vit på lergods
Decobaisc nr 17 och vit på lergods

4. Kan jag använda decopotterycolour i raku?
Svar. Decopotterycolour fungerar i rakubränning. Underlaget måste vara oglättat och helst grov yta som här på bilden nedan. decopotterycolour innehåller inget glasyrmaterial eller fluss så vidhäftningsförmågan i häftiga temperaturer kan påverkas. Blanda ev. decopotterycolour med lite av rakuglasyren, ca 20%, för bättre vidhäftning.

5. Behöver jag torka av decopotterycolour från bottnar innan bränning för att förhindra att pjäserna fastnar?
Svar. Decopotterycolour innehåller inte glasyr eller fluss och behöver inte torkas av innan bränning. 

6. I vilket stadie av leran använder jag decopotterycolour ?
Svar. decopotterycolour går att använda på blöt, läderhård, tort och skröjat gods. När man använder färgerna på blöt eller läderhård lera så blandas färgerna med den fuktiga leran och ger ett mer transparent resultat. Vätskan i färgerna löser upp en obränd lera, torka noga i mellan appliceringar. För att få fram en exakt dekor lämpar sig skröjat gods bäst, dock suger skröjat gods åt sig av färgen, vilket kan göra det svårt att korrigera felsteg i mönstret . Att dekorera på torrt gods är enklast, det är lätt att korrigera fel, det är bara att torka av färgen och börja om. Vill du dekorera i flera lager på torrt gods, så torka emellan lagren så att du inte blöter upp leran igen och får blåsor.

Decopotterycolour använd på nydrejad lera
Dekor på torr lera

7. Med vilka tekniker kan jag använda decopotterycolour ?
Svar. Decopotterycolour går att doppa, måla och spreja (airbrush). Använder du pensel så behövs tre lager för en helt täckande färg.

Skröjade miniatyrer doppade i decopastell
Penseldekoration med deco basic
Exempel på decobasic med airbrush

8. Vilka penslar är lämpliga att använda till decopotterycolour ?
Svar. Penslar av ponny/gethår eller halvsyntet är att rekommendera, de håller lagom mycket färg och tappar inte formen under arbetets gång. Penslarna i vårt sortiment är anpassade för decopotterycolour . 

9. Kan jag använda decopotterycolour över glasyr?
Svar. Decopotterycolour skall ligga under en transparent glasyr eller användas matta utan glasyr. För matt finish måste temperaturen vara över 1200° C för ett bra resultat.

10. Hjälp! Mina färger har torkat. Vad gör jag?
Svar. Tänk på att i en torr och varm verkstadsmiljö så dunstar vätskan fort, speciellt i små burkar. Torka kanter på lock och burk så håller de tätt och man undviker att färgen dunstar  Om färgerna torkar - spä med vatten till en krämig konsistens (flytvikt 40).

11. Hjälp! Mina färger är geléaktiga. Vad gör jag?
Svar. Färgerna blir geléaktiga i konsistensen om de får stå. Rör upp färgen eller skaka burken.

12. Kan jag blanda färgerna med varandra? 
Svar. Färgerna går att blanda inbördes men fungerar inte som i andra paletter. Som alltid måste man provbränna. För att få resultatet som vi visar i färgcirkeln måste du använda våra färger.  De är noga utvalda och provbrända så att du kan få samma fina resultat varje gång.

13. Är färgerna giftsäkra?
Svar. Alla våra färger och färkroppar är giftsäkra. Läs vårt säkerhetsblad för mer information. 

14. Hur mycket färg går åt?
Svar. Decopotterycolour mycket dryga. 35 ml räcker till att täcka en yta stor som ett A4 i tre lager.

15. Hur blir decopotterycolour på lergods? 
Svar. Vi har gjort prover på 1060° C med blank transperant glasyr på både röd och vit lera. Färgåtergivningen blir något nedtonad jämfört med bränning på högre temperatur. Grön basic 25 och blå basic 17 är bäst för lergods.

Färgkroppar

1. Vad är färgkroppar?
Svar. Färgkroppar är ett mycket färgstarkt pulver som används för att färga in engober och glasyrer. Färgkropparna kan också användas till penseldekorationer men måste då blandas med vatten och fluss för bl.a. majolikateknik eller liknande tekniker där färger appliceras på en glasyr innan bränning.

2. Hur mycket färgkropp behöver jag för att färga in en glasyr? 
Svar. Det beror på hur färgstarkt du vill ha det. 1 % ger en ton åt glasyren och 8 % ger en täckande yta. 

Glasyr infärgad med 8% färgkropp
Glasyr infärgad med 8% färgkropp

3. Kan jag blanda färgkropp i vit glasyr?
Svar. Färgkropparna kan användas till att färga matta, blanka och vita glasyrer. Vita och matta glasyrer kan få en pastellig ton beroende på mängden färgkropp du använder.

4. Är färgkropparna giftsäkra?
Svar.  Alla våra färger och färkroppar giftsäkra. Läs vårt säkerhetsblad för mer information.

 

Penslar

1. Vad för penslar är bra för att dekorera på keramik?
Svar. Penslar av ponny/gethår eller halvsyntet är att rekommendera, de håller lagom mycket färg och tappar inte formen under arbetets gång. Penslarna i vårt sortiment är anpassade för våra decopotterycolour och för att använda på keramik.

2. Hur lång livslängd har penslarna i ert sortiment?
Svar. Här får man vad man betalar för; exempelvis en handgjord kvalitetspensel från da Vinci  håller i många år om man tar hand om den.

Provburkar

1. Hjälp! Mina provburkar har torkat.
Svar. Tänk på att det är mycket lite vätska per burk. Står den öppen i en torr och varm verkstadsmiljö dunstar vätskan fort. Torka kanter på lock och burk så håller de tätt och man undviker att färgen dunstar  Om färgerna torkar - spä med vatten till en krämig konsistens. Förvara dina prover svalt, helst i kylskåp.

3. Jag har fått mina prover, vad ska jag göra nu?
Svar. Proverna är framtagna i syfte att våra kunder ska kunna testa färgerna på sin egen lera, med sin egen glasyr. Gör en provbränning och välj ut dina favoriter.  

Exempel på prover
Exempel på prover

Fraktfrågor

1. Hur lång är leveranstiden?
Svar. En beställning behandlas inom 1-2 arbetsdagar. Sedan tar det 2-4 arbetsdagar tills du får ditt paket, lite beroende på vilken fraktmetod du har beställt. Läs mer under villkor.

2. Vad baserar ni fraktkostnaden på?
Svar. Vi baserar våra fraktkostnader på paketets vikt, storlek och leveranssätt. Vi tar ej ut någon extra avgift för försändelsen, utan kunden betalar bara för portot. Läs mer om våra fraktkostnader under villkor

3. Var levererar ni?
Svar. I dagsläget så skickar vi till Sverige, Finland och Danmark. I framtiden kommer vi leverera till hela EU.

Betalningsfrågor

Faktura E-post

1. När kommer fakturan?
Svar. Vi skickar fakturan samma dag som din beställning skickas.

2. Viken avsändare har fakturan?
Svar. Fakturan skickas med Speedledgers faktureringstjänst, avsändaren är info@decopotterycolour.se

3. Jag har inte fått min faktura.
Svar. Det händer att mailet med fakturan sorteras som skräppost. Kolla mappen skräppost och flytta mailet till inkorgen. Lägg till info@decopotterycolour.se i adressboken för att förhindra att detta händer vid nästa beställning. Har du fortfarande problem? Kontakta oss.

3. Jag kan inte öppna filen med fakturan.
Svar. Fakturan skickas i formatet PDF, de flesta datorer har ett program för att öppna PDF-filer. Har du inte programmet så kan du ladda ner Adobe Acrobat Reader kostnadsfritt. Har du fortfarande problem? Kontakta oss

4. Hur lång tid har jag på mig att betala fakturan?
Svar. Fakturan ska betalas innom 10 dagar, 30 dagar för skolor och institutioner.

5. Vad händer om jag inte betalar min faktura?
Svar. Betalas inte fakturan i tid skickas en påminnelsefaktura med en påminnelseavgift på 50 kr. Betalas inte denna fakturan så går ärendet vidare till inkasso. Betalas inte inkassokravet så går ärendet vidare till kronofogden.

Fysisk faktura

1. När kommer fakturan?
Svar. Vi skickar fakturan samma dag som din beställning skickas. 

2. Jag har inte fått min faktura.
Svar. Det kan bero på flera anledningar, felaktig adress, problem med posthanteringen eller mänskliga faktorn. Har du fått dina varor men inte fakturan så kontakta oss

3. Vad är kostnaden för fysisk faktura?
Svar. Faktureringsavgiften är 25 kr.

4. Vad händer om jag inte betalar min faktura?
Svar. Vi skickar först ut en påminnelsefaktura med en påminnelseavgift på 50 kr. Betalas inte denna fakturan så går ärendet vidare till inkasso. Betalas inte inkassokravet så går ärendet vidare till kronofogden.
 

Swish

1. Vad är Swish?
Svar. Med Swish för du enkelt över pengar direkt med mobilen. Swish finns att ladda ner genom din internetbank och kräver att du har appen samt mobilt bank-ID. Mer info om Swish hittar du här.

2. Är inte Swish bara för privatpersoner?
Svar. Vi har ett så kallat "företags-Swish", numret du anger för att betala till oss via Swish är inte ett mobilnummer, utan ett företagsnummer. Du betalar på samma sätt som vanligt med Swish.

3. Får jag ett kvitto även vid betalning med Swish?
Svar. Ett kvitto på ditt köp skickas alltid till den e-postadress du uppgav i butiken.

PayPal-kortbetalning

1. Vad är paypal? 
Paypal är en webbtjänst som hanterar betalningar via internet. Du betalar säkert med ett PayPal-konto, kreditkort eller bankkonto.
Mottagaren får pengarna utan att se ditt kreditkorts- eller bankkontonummer.

2. Måste jag registrera ett konto för att betala med kort?
Svar. Nej, när du dirigeras vidare till betalningssidan kan du klicka på "Har du inget PayPal-konto?" för att komma direkt till kortbetalning.

Kortbetalning

Övriga frågor

Om du inte hittar svar på din fråga så ställ den i formuläret nedan, vi svarar inom en arbetsdag.